Sidder på kunstmuseet Aros i Aarhus. Det er onsdag aften og jeg har en aftale her kl. 19. Klokken er kun 17:30, så jeg har (som sædvanlig) rigtig god tid. Jeg kan godt lide at have god tid. Jeg nyder at sidde på en café og blot mærke byens sus omkring mig. I aften altså et kulturelt tilsnit. Er det så anderledes end andre steder? Måske er her lidt flere fra generationen før mig end jeg normalt oplever på en generel cafe i det aarhusianske, men ellers er både udbud og priser som forventet (læs: uhyrlige).

Jeg havde en lidt pudsig oplevelse her i eftermiddag; en besynderlig usikkerhed, som jeg ikke helt kan gennemskue, og derfor skriver jeg nu dette, for på den måde måske at kaste lidt lys på sagen.

Jeg har skiftet motionscenter lige før jul. Faktisk har jeg sagt farvel til Fitness World efter mange år, og goddag til FitnessDK. Nogen vil måske tænke, at det reelt bare er suppe kogt på samme høne, og det er det måske også, men fyldet er en smule anderledes – og så fryder forandring jo som bekendt.

Mens jeg hyggede mig med mit træningspas, kunne jeg ikke undgå at lægge mærke til en større gruppe unge drenge – når man nærmer sig halvtreds, er gutter i tyverne at betragte som ”drenge”. Denne gruppe gjorde megen væsen af sig; det gør grupper af den slags, og det har jeg ikke noget problem med. Jeg har selv været del af sådan en flok i et træningscenter, da jeg i sin tid var styrkeløfter, og vi fyldte med sikkerhed også vores, så forståelsen for det, den har jeg. De fyldte rigtig meget. Okay, lidt irriteret nåede jeg da at blive, men det var mest på mig selv, fordi jeg lod mig distrahere og irritere – det kunne jeg da bare lade være med, så jeg skruede lidt mere op for Spotify og lod hujende gutter være hujende gutter.

Gruppen var sammensat af ikke-etniske danskere. Normalt ville jeg ikke have pointeret dette, for det spiller normalt ikke nogen rolle for mig, men lige netop oplevelsen i dag, beroede på netop dette faktum; på denne gruppes tilstedeværelse og deres anderledes gøren og laden – på gruppens indflydelse på mig.

Det er vigtigt at pointere her, at gruppen intet gjorde i forhold til mig. Det hele opstod I MIG, og det er lige netop det der gør det interessant.

Jeg skulle i bad efter træning. Ofte gør jeg det hjemme, men i dag skulle jeg jo ind og kigge på kunst, og så bød et bad sig jo, og da jeg kom ud i omklædningsrummet, var benævnte gruppe kommet før mig og alle brusere var okkuperede af unge mænd (bevares) i boxershorts. Der var en leben uden lige; adskillige sprog hørtes og stemningen var høj – og jeg kunne ikke gå nøgen ud til den gruppe; i bad.

Jeg satte mig ud i receptionen og fik mig en kop kaffe, og så skal jeg ellers love for, at noget i mig blev vakt. Jeg begyndte at granske min reaktion. Hvad pokker skete der lige der? Jeg lader mig ikke påvirke af at være nøgen i fællesskab med andre nøgne mænd; det fik Mahamudra kureret mig for, ifald dette nogensinde har været tilfældet. Nøgenhed af enhver art skræmmer mig ikke, hvis nøgenheden mødes åbent og på lige vilkår, hvilket jo ikke var tilfældet her!! Jeg sætter disse to udråbstegn, for den observation gjorde jeg mig lige nu. Det så jeg ikke i situationen – der kunne jeg ikke gennemskue min reaktion.

Nøgenheden var ikke-ønsket, og det var det jeg reagerede på. Alle disse unge mænd var iført boxershorts i badet; de var tydeligvis ikke trygge ved nøgenhed – og derfor kunne jeg ikke gå ud til dem, nøgen. Gruppedynamikken omkring ikke-nøgenhed og deres tydelige valg af dette fik mig til at føle mig anderledes. De talte sprog jeg ikke kunne forstå, delvist i hvert fald. De grinede af noget jeg ikke kunne forstå. Det satte mig i en situation, hvor jeg ville være lige præcis så anderledes, som generationerne før disse gutter med sikkerhed også have været i, da de i sin tid kom her til Danmark og oplevede at skille sig ud i enhver sammenhæng. Det var ikke rart, og noget begyndte at stritte imod i mig, for jeg bryder mig ikke om at lade frygten (utrygheden) bestemme over mig, så jeg rejste mig og gik tilbage.

Der var blevet et par brusere ledige, og jeg tog alt mig tøj af og først derefter begyndte jeg at finde håndklæde m.m. frem. Jeg ville simpelthen ikke lade min usikkerhed bestemme her, og heller ikke min indbildte frygt for at være anderledes. Jeg gik ud i badet, nøgen, og hilste på gutterne omkring mig, der alle var iført boxershorts. De hilste alle retur.

Jeg bader nøgen. Det gjorde de ikke. Jeg skabte en følelse af fremmedhed. Det gjorde de ikke. Hvor er det interessant at få øje på.